zondag 8 februari 2015

Setenil, het witte dorpje met de grotwoningen en la masita !


Setenil ligt 17 km ten noorden van Ronda. Op exact dezelfde plaats was er in de middeleeuwen reeds een stad met de naam La Villa, maar ook reeds in de neolitische periode en de romeinse tijden waren er hier vestigingen in de buurt. 

Setenil was een bolwerk van het berbers verzet en werd pas in 1484 door de christenen heroverd, 8 jaar vóór Granada. De kroniek van Bernaldez verhaalt de zeven zware belegeringen die nodig waren om Setenil terug te veroveren van de Arabieren en die het witte dorp zijn naam gaven. Setenil komt van de Latijnse woorden "septem nihil" hetgeen zoveel betekent als zeven keer neen.
Het is een speciaal wit dorpje met grotwoningen, vnl. te zien in de straatjes Cuevas del Sol en Cuevas de la Sombra. De grotachtige straten worden gevormd door de overhangende rand van een kloof die door de rivier, de Río Trejo, is uitgesleten in het tufgesteente. De huizen van soms wel drie verdiepingen hoog hebben de rotswand als natuurlijk dak en lijken wel te bezwijken onder het gewicht van de rots waarin ze zijn uitgehouwen. Het was een manier om dakmateriaal te besparen maar voornamelijk een manier om te profiteren van de bijna constante temperatuur binnen, zowel in de zomer als in de winter.

Uit de volledige naam van het dorp, Setenil de las Bodegas, kun je gemakkelijk opmaken dat het dorp vroeger gekend was voor zijn wijnteelt want de grotten waren uitstekende wijnkelders (bodegas). In 1860 raakten de wijnranken echter aangetast door de Phylloxera insecten (druifluisplaag).
 
Overal kun je nog sporen zien van de langdurende moslimaanwezigheid. Het meest in het oog springende monument van het dorp is de gotische kerk La Encarnación in mudejarstijl gebouwd op de plek van de vroegere moskee. Een beetje lager torent een donjon boven Setenil uit vanwaaruit het naburige dorp Olvera te zien is.

Dé culinaire specialiteit is de hamburger, "la masita". Hij wordt gemaakt van vers chorizo vlees, dat eruitziet als gehakt met speciale kruiden. Men slaat de hamburger plat, grilt deze en legt hem op een warm broodje. Een succesrijke tapa op de kaart van de plaatselijke bars.
Gelegen dichtbij Olvera en Ronda is dit een bijkomende schakel in de route van de witte dorpjes vanuit http://www.casadomingo.be.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten