zondag 14 december 2014

Het Engels kerkhof, een rustig plekje in het bruisende Málaga.

Het Engels kerkhof en de kerk "San Jorge" liggen op een paar honderd meter van de arena voor stierengevechten, onder de Gibralfaro. In de tuinen vindt men een oase van rust, schaduw en stilte. De ingang met steile oprit wordt gevormd door twee zuilen met een leeuw wiens poten rusten op een wereldbol.
 
Het Engels kerkhof kwam er pas in 1831 na jaren van bemiddelen door William Mark, de latere Britse Consul in Málaga, waardoor een einde kwam aan de mensonterende gebruiken die de protestantse overledenen vóór 1831 te beurt vielen. Zij mochten immers tot dan toe niet op een kerkhof begraven worden en ook niet overdag zodat de lijken rond middernacht in het licht van enkele fakkels op het strand in rechtopstaande positie werden begraven, ten prooi aan de honden en krabben, in zee gesleurd door de golven en omringd door de storten van afval en vuiligheid.

De eerste begrafenis die plaatsvond binnen de muren van de begraafplaats was deze van de jonge Ier Robert Boyd. Robert Boyd was één van de 60 manschappen die generaal Torrijos vergezelden vanuit Gibraltar om een einde te maken aan het absolutisme van koning Fernando VII en het herstel van de meer liberale grondwet van 1812 (Grondwet van Cádiz - La Pepa).
Op 11 december werden generaal Torrijos en 48 van zijn manschappen zonder enige vorm van proces op het strand van San Andrés in Málaga doodgeschoten. Een plechtigheid die ieder jaar opnieuw wordt herdacht in traditionele klederdracht.

De precieze plek waar Robert Boyd werd begraven kent men niet, maar het was zeker één van de twee graven rechtsboven (waar ook een gedenksteen aan de muur is aangebracht) binnen het ommuurde kleine kerkhof waar ook veel graven van kinderen liggen bedekt met zeeschelpen.
Later werden ook alle protestantse consuls die in Málaga stierven er begraven en werden er sinds 1890 ook religieuze diensten gehouden in de actuele Sint-Joris kerk.
Als men op de heuvel een beetje naar boven wandelt ziet men aan de oostelijke zijde ook een groot grafmonument gewijd aan de 62 bemanningsleden van het Duitse schip de Gneisenau die voor de kust van Málaga schipbreuk leed.

In de loop van de tijd werden de fondsen voor het onderhoud van het kerkhof steeds kleiner zodat in 2010 een stichting is gevormd die voornamelijk drijft op vrijwilligers om het voortbestaan van het Engels kerkhof in Málaga te garanderen. In 2012 werd het ook opgenomen in  het register als Cultureel Erfgoed en in mei 2013 werd het opgenomen als lid van de ASCE, de Associatie van Unieke Kerkhoven in Europa. Regelmatig worden er ook ´s nachts rondleidingen gegeven.

Vanuit http://www.casadomingo.be kun je met de trein naar het bruisende Málaga en dit stille verborgen pareltje.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten