vrijdag 6 december 2013

Wandeling van Parauta naar Juzcar.

We begonnen onze wandeling in het stadje Parauta op zo'n 800m. hoogte. Eenmaal op de sintelbaan zagen we een bron met verfrissend en schoon water. Grote eiken zorgen voor schaduw in de zomer voor de wandelaars. Kastanjebomen beginnen het overwicht te nemen in de velden en heuvels om ons heen. In de regel volgt men steeds het hoofdpad maar we moeten ook niet bang zijn om af te dwalen want het ganse pad is gemarkeerd door houten palen in wit en geel.
Onderweg wordt onze aandacht getrokken door de hooghartige aardbeiboom met zijn opvallende rode vruchtjes tussen de eiken en het diverse struikgewas.
 
In de verte tussen de kastanje populaties en het groen en doorsneden door steile hellingen  zien we het dorpje Cartajima verschijnen, onze volgende bestemming.
Na het bereiken van de bodem van de vallei gevormd door de rivier Genal vinden we langgerekte stroken vol met walnoten en kaki naast de stromende beek.
We blijven klimmen tussen de nu alomtegenwoordige kastanjebomen en genieten van de schitterende kleurenpracht die ze in deze tijd van jaar tentoon spreiden.

 
Na het dorpje Cartajima beginnen we aan de afdaling tussen eiken, kastanjebomen en wijngaarden en zien in de verte ook enkele kalkstenen rotsformaties die de kliffen van Cartajima en Juzcar worden genoemd.
In de diepte zien we reeds het dorpje Juzcar liggen. Met zijn blauwe huisjes het eerste echte smurfendorp ter wereld. Het dorpje werd uitgekozen voor de wereldwijde promotie van de eerste en nadien ook voor de tweede smurfenfilm. Daarvoor werden de meeste huisjes in het dorpje blauw geschilderd (ook het gemeentehuis en de kerk) ! Het dorpje krijgt daardoor zoveel toerisme en extra werkgelegenheid dat ze hebben besloten om de huisjes permanent blauw te schilderen.



Kom je mee smurfen in www.casadomingo.be ?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten