maandag 30 september 2013

Oogst van de Aloreña, een keurmerk onder de Spaanse olijven !

Rond deze tijd begint het oogsten van de olijven hier in Andalusië en meer specifiek voor onze streek van de Aloreña, de olijf met keurmerk uit ons witte dorpje Alora en omgeving.

 
Spanje is de grootste producent ter wereld van olijfolie, gevolgd door Italië en Griekenland waarbij Spanje dubbel zoveel landbouwgrond dan Italië voor de olijfboom heeft vrijgemaakt.
Het plukken gebeurt in onze bergstreek nog grotendeels met de hand wat er ook voor zorgt dat de artisanale olijfolie van de Aloreña van uitzonderlijke kwaliteit is.

Olijven worden niet rechtstreeks van de boom gegeten maar worden eerst gekneusd en in een zout-water bad gelegd om de bittere smaak te verwijderen. Om te testen of het water voldoende zout is wordt er een ei in het water gelegd. Als het ei blijft drijven is het water zout genoeg. Na minimum drie dagen maar soms ook na 20 dagen tot drie maanden worden ze in een bad met de typische kruiden van de streek hier gelegd, namelijk venkel, tijm, look en pepers, die de Aloreña zijn typische aroma en smaak geeft.
 
Door onderling kruisen bestaan er vandaag de dag meer dan 80 soorten olijfbomen. De boom groeit aanvankelijk relatief langzaam, heeft een dikke stam en lange wortels. Vanwege de groei van de wortels, moet er telkens een minimale afstand tussen de bomen worden aangehouden bij het beplanten. Pas na 5 jaar begint de boom vruchten te dragen. Olijfbomen kunnen vele honderden jaren oud worden. Oude olijfbomen zijn dan ook bijzonder waardevol.

Er zijn de onrijpe groene en de rijpe donkere (zwarte) olijven die meestal wat zachter en intenser van smaak zijn.

 
Zin gekregen om de Aloreña eens te komen proeven ? Kijk dan even op onze website www.casadomingo.be en boek een weekje in de zon aan promotie prijzen !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten